Help

Alle veelgestelde vragen op een rij

Algemeen
Waarom bestaat deze dienst?
We willen het delen van bestanden via het internet zo makkelijk en veilig mogelijk maken. Het delen van bestanden via e-mail is slechts mogelijk indien de bestandsgrootte klein blijft. Daarnaast zijn e-mails en e-mailbijlagen in de meeste gevallen niet versleuteld. Voor het veilig delen van (grotere) bestanden is het gebruik van deze dienst noodzakelijk.
Waarom hechten we zoveel waarde aan versleuteling?
Door bestanden te versleutelen gaan we ervan uit dat derde partijen ze niet kunnen lezen. Dit is onder andere belangrijk voor het bewaken van het recht op privacy, persvrijheid en gegevensbescherming.
Wat is de huidige maximaal ondersteunde bestandsgrootte?
We ondersteunen op dit moment versleutelde bestandsoverdrachten tot een bestandsgrootte van 500 MB.
Privacy
Wat is de beste manier om veilig bestanden te delen?
We raden gebruikers aan gebruik te maken van veilige webbrowsers. Wanneer u deze website in een veilige webbrowser bezoekt zullen bestanden reeds vóór verzending worden versleuteld.

Daarnaast raden we gebruikers aan een wachtwoord in te voeren tijdens het upload proces. Het opgegeven wachtwoord zal worden gebruikt om een versleutelingscode te genereren. Het opgegeven wachtwoord zal nooit via het internet worden verzonden.

Nadat u de bestanden heeft verzonden kunt u de ontvanger het ingestelde wachtwoord overhandigen zonder het gebruik van het internet of via een e-mail of chat dienst die voorzien is van end-to-end versleuteling (ProtonMail, WhatsApp, Telegram).
Wanneer wordt de ontsleutelingscode die noodzakelijk is voor het downloaden van bestanden via het internet verzonden?
De ontsleutelingscode wordt slechts in enkele gevallen met onze servers gedeeld. Het wachtwoord dat u instelt tijdens het upload proces wordt nooit gedeeld.

  • Indien u in het Ontvanger veld een e-mailadres opgeeft zal de ontsleutelingscode alleen worden verzonden indien u geen wachtwoord heeft ingesteld. De ontvanger heeft dan de ontsleutelingscode nodig om bestanden te downloaden.
  • Indien is vastgesteld dat u gebruik maakt van een onveilige of verouderde webbrowser (zoals bijvoorbeeld Internet Explorer) zal de ontsleutelingscode naar onze servers worden verzonden zodat versleuteling en ontsleuteling van bestanden daar kan plaatsvinden. Dit maakt het proces niet veiliger maar zorgt ervoor dat deze gebruikers desondanks bestanden kunnen downloaden. Ontsleutelingscodes worden nooit opgeslagen.
Hoe weet ik of ik gebruik maak van een veilige webbrowser?
Indien u gebruik maakt van een onveilige webbrowser dan zult u een waarschuwing zien. De volgende webbrowsers achten we veilig genoeg voor het delen van bestanden:
  • Mozilla Firefox
  • Google Chrome
  • Opera
  • Microsoft Edge (het gebruik van deze browser wordt echter afgeraden)

We raden het gebruik van de volgende onveilige webbrowsers ten zeerste af:
  • Internet Explorer
  • Safari
Kunnen derde partijen, zoals bijvoorbeeld werkgevers of autoriteiten, bestanden onderscheppen en lezen?
Derde partijen kunnen vanwege het versleutelingsproces bestanden niet lezen. Wel kunnen ze versleutelde bestanden onderscheppen indien u niet gebruik maakt van een beveiligde HTTPS verbinding naar deze website of indien de derde partij monitoring software of spyware op uw computer heeft geïnstalleerd.

Indien u gebruik maakt van een veilige webbrowser zullen bestanden reeds vóór verzending worden versleuteld. Het onderscheppen van bestanden is hierdoor zinloos.
Welke informatie wordt wel opgeslagen?
We slaan bestandsnamen, bestandsgroottes, versleutelde bestandsinhoud, pseudo-willekeurige initialization vectors voor versleuteling, pseudo-willekeurige wachtwoord salts voor cryptografie, e-mailadressen van ontvangers en geregistreerde gebruikers en IP adressen op om het gebruik van deze dienst mogelijk te maken en om misbruik zoals spam of het overtreden van onze voorwaarden te voorkomen.
Versleuteling
Hoe werkt het versleutelingsproces?
Voor het versleutelen van bestanden maken we gebruik van het Advanced Encryption Standard (AES) algoritme met een sleutellengte van 128 bits. Daarnaast maken we gebruik van het PBKDF2 algoritme om versleutelingscodes te genereren op basis van ingevoerde wachtwoorden.

Wanneer u deze website met een veilige webbrowser bezoekt zal het versleutelingsproces lokaal op uw computer plaatsvinden. U hoeft geen extra acties te ondernemen om bestanden te versleutelen. Wachtwoorden worden nooit verzonden.
Kunnen derde partijen, zoals bijvoorbeeld werkgevers of autoriteiten, mij dwingen om wachtwoorden of ontsleutelingscodes te overhandigen?
In Nederland kunnen derde partijen u niet dwingen om wachtwoorden of ontsleutelingscodes te overhandigen.

In landen waar privacy onder druk staat, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Rusland, Iran, Turkije en China, kunnen autoriteiten u wel dwingen om wachtwoorden of ontsleutelingscodes te overhandigen.